Juha Siro, kirjailija

Juha Siro

Juha Siro (s. 24.6.1951) on kirjailija, runoilija ja kirjallisuuskriitikko. Siro on syntyperäinen tamperelainen, joka asuu Tammerkosken tuntumassa ja kirjoittaa työhuoneellaan Pyynikillä, entisessä Suomen Trikoon punatiilitehtaassa. Siro on julkaissut omalla nimellään viisi runokokoelmaa ja viisi romaania. Esikoiskokoelma Vapaa pudotus ilmestyi vuonna 1998. Hänen kuudes romaaninsa Yllämme kaartuva taivas ilmestyy tammi-helmikuussa 2019.

Siro on palkittu useasti kirjailijantyöstään, mm. Suomen kirjailijaliiton esikoispalkinnolla, Olvi-säätiön palkinnolla ja viidesti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. Romaani Marilynin hiuspinni oli Runeberg-palkintoehdokkaana ja Helsingin kaupunginkirjaston Varjo-Finlandia -listalla.

Juha Siro on tehnyt kirjallisuuskritiikkejä eri foorumeille, mm. Aamulehteen, ja hän on ollut Pirkanmaan taidetoimikunnan kirjallisuuden asiantuntijajäsenenä 2007-2012. Siron tekstejä on julkaistu myös oppimateriaaleissa ja lukuisten kustantajien antologioissa, ja niitä on käännetty venäjäksi, unkariksi ja englanniksi.

Siron romaaneissa liikutaan usein eri puolilla maailmaa. Kohtausten näyttämöinä toimivat yhtä hyvin Lontoo, Los Angeles, Pariisi, Budapest ja Peking, kuin ortodoksinen, pyhän Athos-vuoren munkkiyhteisö Pohjois-Kreikassa. Tekstit käsittelevät eksistentiaalisia kysymyksiä ja niissä pohditaan usein yksilön elämän ratkaisevia murroskohtia. Hänen viimeisin teoksensa Idoli ilmestyi vuonna 2016. Rakkaudesta, pakkomielteestä ja kuuluisuudesta kertova päätti ihmisen identiteetin ulottuvuuksia tutkivan romaanitrilogian.

Juhan blogi, Mitä tapahtuu todella, haarukoi monipuolisesti kulttuurin eri ilmiöitä. Voit myös kuunnella Juhan yhdessä Hannan Silvennoisen kanssa toteuttamia äänirunoja tai valita käyttöösi jonkin Juhan onnittelurunoista.

Linkit

Kirjat

Antologiat ja muut julkaisut