Juha Siro, kirjailija

Galleria

Ahdistupurkki-galleria

Edesmenneen äitini jäämistöstä löytyi ”pelottavan” oloinen nukke. Vein sen työhuoneen hyllyyn istumaan. Lopulta suljin nuken ahtaaseen lasipurkkiin. Aloin kierrellä kirppiksillä etsimässä esineitä, jotka purkkeihin suljettuina ottivat kipinää toisistaan ja muodostivat enemmän kuin osiensa summan.

Halusin kommentoida purkeilla rasismia, alistamista, sotaa, ideologioita, tasa-arvoa… Esineet linkittyivät toisiinsa ja niistä muodostui tarinallisia objekteja. Purkeissa yhdistyy visuaalinen ja kielellinen kiteytys.

Tein yli sata Ahdistuspurkkia, joista valitsin kuvagalleriaan 44. Nimesin ne mahdollisimman lyhyesti, mutta toivottavasti katsoja löytää kuvista laajemman oivallusten ja assosiaatioiden ketjun.

Katso myös kaupunkitaidetta sähkökaapeissa -galleria

Kaupunkitaidetta sähkökaapeissa -galleria

Keväällä 2022 keräilin kirppiksiltä pieniä, lasillisia taulunkehyksiä. Budjetin yläraja oli muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta euron kappaleelta. Valitsin kehyksiin taidekirjojeni kuvia antaakseni niille ylösnousemuksen ja uuden mahdollisuuden. Kesällä kuljin kaupungilla ja kiinnittelin tauluja sotkettuihin ja tägättyihin sähkökaappeihin.

Ja katso, ihme tapahtui. Urbaani impulsiivisuus ja ikiaikainen taide muodostivat liiton, jossa yksi plus yksi on kolme. Useimmat kuvat hävisivät ohikulkijoiden mukaan ja päätyivät luultavimmin anastajien omalle seinälle. Sekin on osa ideaa. Kuvasin katoavat hetket – bittiavaruudessa ne saavat ikuisen elämän.