Juha Siro, kirjailija

Juha Siro

Juha Siro (s. 24.6.1951) on kirjailija, runoilija ja kirjallisuuskriitikko. Hän on julkaissut viisi runokokoelmaa, aforismikokoelman, seitsemän romaania ja kaksi lastenkirjaa. Siro on syntyperäinen tamperelainen, joka asuu Tammerkosken tuntumassa ja kirjoittaa työhuoneellaan Pispalan historiallisessa miljöössä. Esikoiskokoelma Vapaa pudotus ilmestyi vuonna 1998 ja uusin teos, koko perheen romaani Superserkut ja koirakuume ilmestyy lokakuussa 2024. Se on kirja toiveista, kasvusta ja ystävyydestä – ja tietenkin hillittömästä koirakuumeesta.

Siro on palkittu useasti kirjailijantyöstään, mm. Suomen kirjailijaliiton esikoispalkinnolla, Olvi-säätiön palkinnolla ja kuudesti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. Romaani Marilynin hiuspinni oli Runeberg-palkintoehdokkaana ja Helsingin kaupunginkirjaston Varjo-Finlandia -listalla.

Juha Siro on tehnyt kirjallisuuskritiikkejä eri foorumeille, mm. Aamulehteen, ja hän on ollut Pirkanmaan taidetoimikunnan kirjallisuuden asiantuntijajäsenenä 2007-2012. Siron tekstejä on julkaistu myös oppimateriaaleissa ja lukuisten kustantajien antologioissa, ja niitä on käännetty venäjäksi, unkariksi ja englanniksi.

Siron romaaneissa liikutaan usein eri puolilla maailmaa. Kohtausten näyttämöinä toimivat yhtä hyvin Lontoo, Los Angeles, Pariisi, Budapest ja Peking, kuin ortodoksinen, pyhän Athos-vuoren munkkiyhteisö Pohjois-Kreikassa. Tekstit käsittelevät eksistentiaalisia kysymyksiä ja niissä pohditaan usein yksilön elämän ratkaisevia murroskohtia.

Juhan blogi, Mitä tapahtuu todella, haarukoi monipuolisesti kulttuurin eri ilmiöitä. Voit myös kuunnella Juhan yhdessä Hanna Silvennoisen kanssa toteuttamia äänirunoja tai valita käyttöösi jonkin Juhan onnittelurunoista. Tutustu myös Juhan Kaupunkitaidetta sähkökaapeissa -projektiin.

Linkit

Kirjat

Antologiat ja muut julkaisut