Juha Siro, kirjailija

Valovuosi

Romaani
Avain, lokakuu 2022
ISBN 9789523044074

Valovuosi on romaani kolmen rakkauden mahdollisuudesta ja mahdottomuudesta sekä ihmismielen hauraudesta. Menestynyt arkkitehti joutuu hakemaan elämälleen uutta merkitystä, kun mielen luomat kuvat alkavat sekoittua ympäröivään todellisuuteen. Menneet muistot nousevat pintaan: saavutukset ja menetykset, kokemukset maailmalta ja hetket Toscanassa.

Suomessa mies tapaa somalitaustaisen naisen ja heidän välilleen syttyy syvältä koskettava suhde. Universumin kokoisiin kysymyksiin kiertyy yksilöiden moraali, uskonnot, rasismi ja ennakkoluulot. Lopulta rakkauden ja kuoleman on otettava mittaa toisistaan. Teokselle myönnettiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto vuonna 2023. Valovuosi Avaimen syksyn 2022 katalogissa.

Osta kirja Kuuntele äänikirja

Kritiikkikatkelma

Vaikka puhutaan valovuosien kielellä, pisimmät etäisyydet löytyvät kahden toisiaan etsivän poikkeusyksilön väliltä. Alitajunta vasta onkin täynnä pimeää ainetta. Silti lukiessa ei ehdi juuri otsaa rypistellä. Sen verran veikeitä ja ilkikurisia sivupolkuja 254-sivuiseen romaaniin mahtuu. Mieleen tulevat Paul Austerin (s.1947) Oraakkeliyö ja Illuusioiden kirja: metafiktiiviset kirja kirjasta -rakennelmat ja muut kokeilut eivät sulje pois sitä, että teoksiin voi tarttua myös lukuromaaneina ja vinoina veijaritarinoina. - Helsingin Sanomat