Jäniksen neuvo: avaa ovi, kun onni kolkuttaa!

Kiinalaista horoskoopia hallitsee kaksitoista eläinmerkkiä, jotka ohjaavat elämäämme luonteensa mukaan. Lisäksi tulkintaan vaikuttaa materian viisi elementtiä: metalli, vesi, puu, tuli ja maa. Tiikerin vuosi on kulumassa loppuun ja alkaa Jäniksen vuosi.

Kuva: Disney, Alice in Wonderland in cinemas 2010.

Jänikset ovat älykkäitä, ahkeria ja järjestelykykyisiä. Mukavuudenhalustaan huolimatta he haluavat kehittää taitojaan ja tietojaan loputtomasti. Jos Jänis on syntynyt metallin merkeissä, hän viihtyy yksinäisyydessä ja suhtautuu kiihkeän innokkaasti ”yleviin ideologioihin”. Hän on idearikas visiönääri, joka osaa ”lukea” ympärillä olevan syvintä olemusta, niin ihmisiä kuin taidettakin.

Taikausko, uskomukset ja ennustukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kuitenkin saunavihdalla roimimisella ja rakettien paukuttelulla on sama päämäärä: pahojen henkien karkotus. Saattaa silti olla, että joltain on alkuperäinen tarkoitus jo päässyt unohtumaan. Siellä missä kulttuuri on monin verroin omaamme vanhempaa henkien arkinen asema ei yhtä helposti horju.

Kiinassa käytetään vieläkin yleisesti ”pirunpeiliä” jopa Hong Kongin kerrostaloissa. Punaiseen puukehykseen kiinnitetään kahdeksankulmainen peili, jossa on kuvattuna tiikerillä ratsastava jumala. Se asetetaan oven karmiin tai ikkunan ulkopuolelle. Kun paha henki pyrkii sisään, se näkee oman kuvansa, säikähtää ja pakenee täyttä karkua.

Kuva: Samurai-arts.co.nz + fujiarts.com

Erityissuojelua tarjoavat ovijumalat, joiden tarina juontaa Tang-dynastian ajalta, 600-luvulta. Keisari Tai Zong sairastui ja paholaiset vaanivat öisin hänen henkeään. Lopulta kaksi uskollista kenraalia tarjoutui ovelle vartioon: ”Olemme ehtineet tappaa miehiä kuin muurahaisia, tuskin me henkiä pelkäämme.” Siitä pitäen keisari nukkui rauhallisesti. Lopulta Tai Zong maalautti kenraaleista kuvat, jotka asetettiin vartioon. Keino tepsi niin hyvin, että kuvia liimaillaan yhä kotien ulko-oville.

Ja koska vuoden alku antaa suunnan tulevalle, täytyy pahojen henkien torjumisen ohella olla varma myös siitä, että hyvät pääsevät sisälle. Niitä varten valmistetaan punaiset paperiliuskat, joihin kirjoitetaan viisi onnea, jotka kolkuttavat kodin ovelle: Kunnia, Pitkä ikä, Onnellisuus, Ilo ja Rakkaus.

Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan kolmas helmikuuta 2011. Siitä huolimatta haluan toivottaa Sinulle jo nyt KUNG HEI FAT CHOY! eli rikkauksia… mitä ne itse kullekin sitten merkitsevätkään. Ehkä toteutuvia unelmia ja toiveita. Unohda uuden vuoden lupaukset, ne liittyvät yleensä askeesiin. Avaa ovi, kun onni kolkuttaa.

5 Replies to “Jäniksen neuvo: avaa ovi, kun onni kolkuttaa!”

 1. Meillä on kiinalainen horoskooppi, sellainen punainen metalliriipus, aika iso, riippumassa sisäovella. Kun saatiin horoskooppi isännän kiinalaisilta opiskelijoilta, käskivät panna siihen. Horoskooppi näkyy ulos.

  Mutta sitten joku gambialainen ystävä antoi meille joulukoristeen joka on tehty banaaninlehdistä. Se on myös pyöreä mutta se roikkuu kuin ne enkelit jotka pyörivät kynttilöiden päällä, eikä kuvissa ole mitään kristillistä. Vain Giacomettin veistosten näköisiä 3-ulotteisia figuureja afrikkalaisista ihmisistä joilla on kullakin jokin tehtävä, eli jokin esine kädessään, tietty ruumiinasento kuten soutaessa tms.. Gambialainen ei osannut selittää mihin hahmot liittyivät.

  Olen silloin tällöin vuodenvaihteen tienoilla naureskellut että jos vaikka niissä on aivan erilaisia henkiä, horoskoopissa ja gambialaisten banaaninlehti-figuureissa. Tappelevat yöllä että raikaa eivätkä ihmiset saa nukutuksi. Eivätkä tiedä mikä valvottaa.

  Olipa hyvä kuulla että se on nyt sitten Jäniksen vuosi. Toivon että noita afrikkalaisia tapoja ja uskomuksia aletaan vähitellen tuntea täällä Euroopassakin. Tai ehkä vain Suomi on peräkylää?

  Hyvää Uutta vuotta, myös muille tamperelaisille!

 2. ”Avaa ovi, kun onni kolkuttaa.” Hyvä neuvo. Hyvää ja onnellista tulevaa vuotta sinullekin!

 3. Kiitos!
  Vuosi on alkanut hyvällä romaanilla: Aravind Adiga, Valkoinen tiikeri. Neljäs intialainen bookerin voittaja. Tuttu jo varmaan monelle. Tässä liepeestä napattu John Burdetin suositus: ”Adiga on globaali versio Gogolista, moderni Kipling akuiseksi varttuneena – ja kajahtaneena. Tässä on romaanin tulevaisuus.” No jaa, hyvä ”lukuromaani” kuitenkin. Tarinan voimaan luottava ja ahmimalla luettava.

 4. Hei!
  Ylin viesti oli jäänyt roskapostihaaviin. Mutta nyt se paikallaan. Ja tokihan ei ole mulla mitään sitä vastaan, että blogiani linkitetään.

  Vielä suositus mainitsemastani Adigan romaanista. Yön yli nukuttuani Valkoinen tiikeri tuntuu entistä paremmalta. Intiasta tulee kovan tason tekijöitä. Tämä muistuttaa trillerimäisessä tragediassaan toista esikoista, jolle myönnettiin Booker. Nimittäin Arundhati Royn Joutavuuksien jumalaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

VASTAA LASKUTOIMITUKSEEN KOMMENTOIDAKSESI!