Savuton sunnuntai ja lordi Elgin

Kokoelmassaan ”Jokapojan Hollywood” Edu Kettunen laulaa: ”On ainakin miljoona kilsaa pitkä, tää savuton sunnuntai…” Olen aina pitänyt Edun soundista ja sanoituksista. Ne eivät kulje koskaan helpon tai näennäisen näkökulman kautta. Joka biisistä löytyy arvaamatonta syvyyttä ja yhä uusia kuuntelukertoja kestäviä ajatuksia.

Mammat Ateenan agoran laidalla 29.11.09

Jos tupakkalakon tehneen sunnuntai on Suomen sateessa miljoonan kilsan mittainen, Ateenassa, agoran laidalla ja marraskuun lopussa kaikki on toisin. Mammat pidentävät elämän nautintoa sikaria savutellen, jäätelöä syöden ja anisviinaa naukkaillen. Alan uskoa, että ilmastolla ja elämän asenteella on vaikutusta ikään ja terveyteen.

Ateenan sunnuntai on myös  ”Military Band” ja parlamenttitalon vahdinvaihto. Tupsutossuisten ”sotilaiden” rituaalimarssi, intialaisten-  ja japanilaisten turistien hyörinä ja puluparvet… No, sitäkin enemmän arkea löytyy Monastirakin kirppikseltä, jossa kamojensa kauppaa voi tehdä monin tavoin, tarjouksia ja huudellen tai elämän tyynesti ottaen.

Monastirakin kirppis, Ateena 29.11.09

Elämän tarkkailu on toistaiseksi ehtinyt museaalisten elämysten edelle, mutta niidenkin aika tulee vielä. Kirjoitusduuneista kerron myöhemmin. Aiheisiin liittyen sopii lopuksi lainata muutama rivi Kirsti Simonsuuren kirjasta Akropolis:

”Ihmiset kulkevat paikasta toiseen, paikoiltaan. Jättävät toisensa. Pettävät lupaukset, lähtevät vastaantulijan matkaan. Unohtavat mitä sanoivat hetki sitten, eilen, viime vuonna. Väittävät toista, kieltävät: niin en koskaan sanonut! Mitä sillä on väliäkään enää. Kääntyvät kannoillaan, katoavat kulman taa. Nousevat laivaan, koska laiva vie kauas pois. Haaksirikkoutuvat. Ja aina jostakin tulee lordi Elgin, joka osaa kätkeä motiivinsa ja ryhtyy pelastustöihin.”

4 Replies to “Savuton sunnuntai ja lordi Elgin”

  1. Muistan tuon Simonsuuren ajatuksen.

    Jäin silloin, niin kuin nytkin miettimään, että kuka halavattu on tämä lordi Elgin. Siis joidenkin haaksirikkoisten pelastaja? Epäilen että liittyy jollain lailla brittiläisten läsnäoloon Kreikassa anno dazumal.

  2. Lordi Elgin ”ryösti” ja laivasi Akropoliin marmoreita ja antiikin aarteita British Museumin kokoelmiin. Monista taideteoksista on täällä kopiot, koska alkuperäiset muka ”pelastettiin”. Kreikka on vaatinut kansallisen perintönsä palauttamista… muutamat viime vuosikymmenet kiivaammin, mutta ainakin toistaiseksi turhaan vaikka suurin osa englantilaisista on palautuksen kannalla. ”Elginiläistä” on siis verhota omat ja ahneet motiivinsa muka hyvää tarkoittavksi työksi.

  3. Voi ETTÄ mitä Mammoja. Tuon miitingin äänet ja tuoksut tulee tänne saakka.

  4. Kyllä olis äitimuori tyytyväinen, jos pääsis käymään tuollaisella kirppiksellä. Vois eurot huveta sukkelaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

VASTAA LASKUTOIMITUKSEEN KOMMENTOIDAKSESI!