Palkittuja, ja vähän muutakin asiaa

Kirjoitin tänne yli kolme vuotta sitten, että Pirkanmaan sopisi brändätä itseään Suomen lastenkirjallisuuden keskuksena. (linkki) Palaan asiaan nyt, kun perusteet näyttävät vain vahvistuneen.

Kuva: Aino Havukainen & Sami Toivonen. Risto Räppääjä saa isän.

Topelius-palkinto on perustettu jo 1946. Suomen nuorisokirjailijoiden tunnustus jaetaan vuosittain. Kolme peräkkäistä palkintoa on napsahtanut pirkanmaalaiselle kirjailijalle: 2011 Kirsti Kuronen, 2012 Jukka-Pekka Palviainen, 2013 Salla Simukka.

Entä Finlandia Junior? Vuonna 2009 ehdokkaana Siiri Enonranta, 2011 voittaja Vilja-Tuulia Huotarinen, ja 2012 ehdokkaana Karo Hämäläinen. Samana vuonna Kirjallisuuden valtionpalkinnon sai Tuula Kallioniemi.

Anni Polva -palkinto jaetaan joka toinen vuosi lastenkirjasarjassa julkaistulle teokselle: 2009 sen sai Sari Peltoniemi, 2011 Anneli Kanto. Plättä-palkinnon äänestävät edellisen vuoden sadosta nuoret itse. Viime vuonna sen kuittasi Anneli Kanto yhdessä Sinikka & Tiina Nopolan kanssa.

Lastenkirjainstituutti toimii Tampereella. Vilja-Tuulia Huotarinen opettaa Viita-akatemian lasten- ja nuorten sanataidekoulussa. Myös Yöstäjä ry kehittää ja edistää Pirkanmaalla lasten ja nuorten sanataiteen opetusta.

Toimintaa verkossa: suositun Grafomania-blogin päivittäjät ovat valtaosin pirkanmaalaisia kirjailijoita. Päivi Heikkilä-Halttunen on lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko. Hänen kattava bloginsa Lastenkirjahylly korvaa sitä aukkoa, jonka printtimedia jättää lastenkirjojen kritiikkiin.

Tällainenkin tiivistelmä tuli kasattua, mutta ei julkaisuja kannata tiirailla yksinomaan palkintolistojen läpi. Todetaan nyt kuitenkin, että Pirkanmaan kirjallisuus on koko rintamalla kovassa vedossa. Saa haastaa.

Lopuksi tuorein uutinen: suvun nuorin, pojan perheen Saima Kerttu Amanda (kohta 8kk) on tänään oppinut etenemään konttaamalla.

……………………………………………

Kuva: Aino Havukainen & Sami Toivonen, Risto Räppääjä saa isän.

2 Replies to “Palkittuja, ja vähän muutakin asiaa”

 1. Totta puhut, Juha!

  Ja listaan voidaan lisätä vielä Tove Janssonin kuvitusoriginaalit, keväällä avattavan Särkänniemen Mauri Kunnas -teemapuistokokonaisuuden, Näsinpuistoon avautuvan kaikille avoimen Tiitiäisen leikkipuiston sekä kolme pitkän linjan lastenteatteria Ahaa ja Teatteri 2000 ja nukketeatteri Mukamas.

  Pirkanmaalla on myös erittäin paljon aktiivisia ja lasten- ja nuortenkirjallisuutta uudistaneita uusia ja vanhempia kirjailijoita. Pääkaupunkiseudulla ollaan jopa vähän kateellisia pirkanmaalaisten lasten- ja nuortenkirjailijoiden hyvästä yhteishengestä ja idearikkaudesta!

  Tampereen kaupunki voisi hyvin perustein omia lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja -kulttuurin yhdeksi brändikseen.

 2. Kiitos Päivi!

  Hyvät ja tarpeelliset täydennykset.

  Tein jutun kovin kapealla sektorilla, lähinnä ”oman taiteenalani” puitteissa. Mukana on pientä provosointia. Nuo palkinnot kun tahtovat aina nousta näkyvimmiksi ja niiden takana on kuitenkin työtä ja laatua vaikka miten paljon.

  Sarjakuvakin tuosta jätin, esim. Tiitu Takalo työskentelee täällä samalla Pynsän punatiilitehtaalla kuin minäkin.

  Oikeastaan päivän postaus on syötti, jotta joku jatkaisi tästä isommille areenoille, tekisi vaikka laajemman levikin omaaviin lehtiin juttua. Kirjoittaessani ajattelin terävää rajausta, naula uppoaa lautaan vasaraa paremmin. Toivoakseni.

  Kyllä tätä sietäisi brändätä. Näen sen koko kirjallisen kentän ja kulttuurin etuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

VASTAA LASKUTOIMITUKSEEN KOMMENTOIDAKSESI!