Einsteinin elämän onnekkain ajatus

En pidä muiden laatimista kirjalistoista, joissa testataan montako kirjaa sadasta olen lukenut. Syy on selvä, pärjään aina heikosti ja oletusten vastaisesti. Ei Tolkienia kiitos, pois Muumit ja Potterit. Linnunradan käsikirjan heitän takaisin liftareille. Tsekkaan työhuoneen hyllystä Sodan ja rauhan: 1139 sivua. Huh ja puh. Jo historiallisten henkilöiden luettelo kirjan lopussa hengästyttää. Pikkusormensa kynnellä Leo Tolstoin kaltainen nero nitistää minut hengiltä kuin lutikan.

Kansi: Forbidden World Covers

En saa silti kirjalistalta rauhaa ja päätän tehdä omani. Kunhan kerkiän. Se vaatii perusteellista pohdintaa. Onko Tarzan tärkeämpi kuin Rikos ja rangaistus? Kun katson elämää ja kirjojen vaikutusta kokonaisuutena, Apinain kuningas päihittää Raskolnikovin. Ja toisin päin. Baudelaire on tänään kovempi heppu kuin Pecos Bill aikoinaan.

”Sano kenen kanssa seurustelet, niin kerron millainen olet.” Kronologiaa tavoitteleva ja tärkeiksi koettujen kirjojen lista saattaisi kertoa ihmisestä enemmän kuin vanhan sananlaskun vastaus.

Tämän päivän valinnoillakin on osansa. Ja rahalla. Rajattomalla budjetilla olisin varmaan valinnut tyystin toisin, mutta listaan tähän eilisen kirja-alen valinnat. Suurin osa opuksista on suppeasta Kirjatorin ”outlet” valikoimasta. On myös huomioitava, että ostan aina lisäksi itse lukemiani kirjoja myös muille jaettavaksi. Postikortin hintainen romaani on hyvä valinta:

Martin Amis: Keltainen koira, Jari Järvelä: Romeo ja Julia, Markku Rönkkö: Roskakuski, Hannele Mikaela Taivassalo: Viisi veistä Andrei Kraplilta, Jarkko Tontti: Luokkakokous, Mårten Westö: Eräänlaistä lämpöä, Susanna Alakoski: Sikalat, Ian McEwan: Sementtipuutarha. Michael Ondaatje: Divisadero ( 4kpl), György Dragoman: Valkoinen kuningas (5kpl), Juha Siro: Saat toivoa kolmesti (3 kpl), Ganten-Deichman-Spahl: Luonto, tiede ja elämä (2kpl).

Yhteensä 22 kirjaa. Entä hinta? Reilusti alle 2 euroa kappale. Tänään vasta Westö on luettu. Olen pitänyt Mårtenin runoista, mutta proosa oli pettymys. Novellit käpertyvät liikaa itsensä ympärille. Happi loppuu. Otetaan siis saaliskirjojen esimerkki listan viimeksi mainitusta tietokirjasta, sen luvusta Avaruus ja aika:

”Painovoimakenttä… on olemassa vain suhteellisesti. Sillä talon katolta vapaasti putoavalle tarkkailijalle ei ole putoamisen aikana painovoimakenttää, ei ainakaan hänen välittömässä läheisyydessään.

Tätä yksinkertaista pohdintaa Einstein sanoi elämänsä onnekkaimmaksi ajatukseksi. Se on ydinajatus vuonna 1915 julkaistussa yleisessä suhteellisuusteoriassa, joka selitti painovoiman uudella tavalla ja muutti edelleen kuvamme avaruudesta ja ajasta yhdistämällä ne aika-avaruusjatkumoksi.”

Tämä selvä. Ainakin jokaiselle talon katolta vapaasti putoavalle tarkkailijalle.

3 Replies to “Einsteinin elämän onnekkain ajatus”

 1. Kirjalistat ovat hilittömän hauskoja! niiä on kiva lukea , ruksia ja laatia, KUN koko ajan tietää, että se on leikkiä vaan ja laatijan kanssa voi olla eri mieltä. Tuo kronologinn lista on älyttömän hyvä idea, vaikka tietenkin listan todellinen merkitys avautuu vain laatijalle itselleen. Mutta sehän on paljon parempi juttu kuin hasardiruksailu muka tärkeiden kirjojen listariveillä. Itselle tärkeä kirja on merkittävä, vaikka sen niin sanottu kirjallinen arvo olisi mitätön jonkun kirjallisuusekspertin papereissa. Eihän me muille lueta (ainakaan kovin usein) vaan itsellemme.

 2. Minustakin kirjalistoja on kiva lukea. Tulee mieleen että onko tullut luetuksi tuo ja miksi ei. Minulla on vain kauhean usein sellaisia kirjoja joita on pakko lukea, että huvilukeminen jää luvattoman heikoksi!

  Tuo kuva on älyttömän hieno! House of mystery? Onko se sarjis vai lyhkäsiä kauhukertomuksia?

 3. Moi,
  tuo oma kirjalista pitää laatia lähiaikoina. Hauska funtsia vaikka tietää, että valinnat on eri aikoina hyvinkin erilaisia.

  Kuvan löysin netistä, lehti ei ole mulle tuttu. Laitan linkin jos kiinnostaa, sivuilla on vanhojen kirjojen ja lehtien kansia yli 450.000 erilaista. Joukossa hillittömän hauskoja ja myös taiteellisesti korkeatasoisia kansia.

  http://www.coverbrowser.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

VASTAA LASKUTOIMITUKSEEN KOMMENTOIDAKSESI!