Terveiset kirjaston viinikellarista!

Mieleeni jäi vuoden vaihteessa Kirjailija -lehden juttu, jossa Kristiina Wallin pohti unelmaduuniaan. Josko hänellä olisi pieni nakkikoppi, jossa voisi harjoittaa kirjailijan ammatin lisäksi hänen toista työtään, kirjansidontaa. Kopin katolla voisi lukea: Nakkeja ja Sidontaa. Hauska ajatus, yksinäisen työn vastapainoksi saisi myös sosiaalisia kontakteja. Mietin omaa unelmaani ja muistin, että olin jo kirjoittanut sen romaaniini Saat toivoa kolmesti. Olen aina haaveillut viettäväni talven kylmän sydämen kirjaston viinikellarissa. Ja mikä ettei, kyllä siellä kesälläkin sadeviikko vierähtäisi.

Kuvamanipulaatio: Nicholson, Dunaway ja kirjaston viinikellari.

Käännyn väärästä risteyksestä. Hetkessä olen hukassa. Soratie käy kinttupoluksi ja päädyn taloröttelön pihaan. Mikä lie kummituskartano. Pitäisi palata heti. Kävelen kuistille ja avaan oven. Olen uskonut kirjastoon kasatun viinikellarin olevan hullujen haavetta. Astun outoon tilaan kuin Solarista kiertävään avaruusalukseen. Pölyisten hyllyjen puristuksessa odottaa lepotuoli, jonka lukulampun keltainen kehä on vanginnut paikoilleen. Sen lämmin syli kutsuu minua.

Ovi loksahtaa lukkoon takanani. Kuljetan kättäni kirjojen selkämyksillä: Brodsky, Calvino, Carver, Coetzee, Moravia, Munro, Mann… olkoon, Kuolema Venetsiassa ei kiinnosta tänään. Valitsen viinihyllystä Argentiinan muhevaa Malbecia, ja seuraksi satunnaisen runon. Huokaisen tuolissani – luotan sattuman voimaan ja avaan Sirkka T:n kirjan: ”Hyvä ystävä, siteeraan heti aluksi erästä runoilijaa: täällä sinä et ole dosentti, täällä sinä olet kylässä. Vieraita me olemme todella näissä elämän juhlissa. Toivon, että et sinä, kuten useimmat, sorru tavanomaisuuteen ja kuvittele, että minä olen vetäytynyt, kuten he asian ilmaisevat.”

Heitän mielestä muut daamit, kun käsiini osuu kirjan kuva, josta katsoo Faye Dunaway. Himoitessani häntä Chinatownin aikaan, pimeän elokuvateatterin välähtelevässä valossa, olin kuin vauhko Vincent, ja olisin leikannut vasemman korvalehteni yhdestä suudelmasta. Täällä toiveet käyvät vihdoin toteen – Faye karkaa kirjasta ja lupaa hieroa kipeää niskaani. Kiroan vanhan kouluni, jossa luettiin latinaa, saksaa ja ruotsia. Mitään niistä en osaa. Mutta mitä me sanoilla teemme. Viereisessä huoneessa odottaa vuode.

Minulla on kirjoja, nainen ja viiniä. Mietin, onko sanojen järjestys oikea, puuttuuko minulta mitään? Ja niin kuin raha ei ole köyhiä varten, he hukkaavat sen… samoin tyytyväisyys saa onnen katoamaan. Palaan viinin ja kirjojen pariin. Uskon aikakoneeseen ja syöksyn sisään taidekirjojen kuviin. Giandomenico Tiepolo vie minut Venetsian karnevaaliin ja rakkauden kaaokseen. Kohtaan kaunottaren, joka on maalannut kauneuspilkun lähelle silmänurkkaansa osoittaakseen minulle miten intohimoinen hän on.

Etsiessäni meille kunnon Chiantia, hyllystä tipahtaa Milan Kunderan Naurattavien rakkauksien kirja. Minun on pakko lukea kaksi novellia niiltä sijoiltani, koska en malta lopettaa. Pelkään, että joudun palaamaan paratiisistani ja päädyn takaisin mielikuvituksettomuuden mielettömään maailmaan. Loikkaan takaisin lepotuoliini Fernando Pessoan Levottomuuden kirjan kanssa. Luen yhden lauseen ja panen toivoni siihen: ”Joinakin hetkinä tyhjä elossaolon tunne muuttuu positiiviseksi voimaksi.”

Ahmin kaikkea kerralla liikaa. Haen hyllystä Yoshida Kenkon Joutilaan mietteet. Hän on viisas ja huumorintajuinen mies, liki seitsemänsataa vuotta minua vanhempi. On nulikkamaista, että alan kiistellä hänen kanssaan kirjakääröjen säilytystavan estetiikasta: pitäisikö ne asettaa pajusta punotulle hyllylle pitkittäin vai poikittain? Lopulta kävelen kirjan kansien välistä suoraan hänen huoneeseensa. Riisipaperisermit on vedetty sivuun ja ikkunan takana kasvaa kirsikkapuu.

Toisesta todellisuudesta erottuu ääniä. Minua etsitään. Ehkä tehtävään on haalittu joku viskinpolttama palkkionmetsästäjä Peckinpahin elokuvasta, koska hän ampuu kyselemättä lukitun oven läpi niin, että säleet sinkoilevat ympäriinsä.

Ei hätää. Minä olen poissa, enkä aio palata.

4 Replies to “Terveiset kirjaston viinikellarista!”

 1. Noita juttuja pitäis kaikkien keksiä lisää. Kirjaviinikellareita pitäisi olla kaikissa taloissa.

  Ainut mutta on se tuo mahdollinen homeongelma. Ja miten käy aivojen ennen pitkää?

 2. Kirjaviinikellari: mikä ihana paikka! Kiitos taas mainioista kirjavinkeistä. Kunderan Identiteetti on kirjakokemusteni top 10:ssä, mutta Naurattavien rakkauksien kirja on lukematta.Kenkosta en ole ennen kuullutkaan ja Pessoa on lukematta..
  ps. Mitkä ovat sun top 10 kirjat?
  ps.2. Chinatown on hieno elokuva, vaikka naisen näkökulmasta onkin sanottava, että Jack ei herätä minussa samankaltaisia mielikuvia kuin Faye sinussa. Vaikka onkin mainio näyttelijä.

 3. Hei!

  Viinikellarissa on hyvä pitää balanssia yllä, ettei aivoille käy ihan hassusti. Välillä on siis hyvä antaa lukemiselle enemmän painoarvoa… Tästä tuli mieleen Haanpään pätevä neuvo: ”Kun mieli on väsynyt, liikuta ruumista, kun ruumis on väsynyt, liikuta mieltä.”

  Sain myös viestiä, että Tampereen Metsoon suunnitellaan remonttia. Viinikellaria ei ehkä harkita, koska kirjaston kakkoskerroksen kahvilassa on jo anniskeluoikeudet : )

  JA SITTEN KIRJOJEN TOP 10
  Tähän löytyy vastaus jutustani 3.7.2009 otsikolla Pyhä yksinkertaisuus. Siinä on yksi kymppilista. Suosikkilistani elää kyllä mielialojen mukaan. Ja viimeksi luettu on aina toki paremmin pinnalla: esimerkiksi viime marraskuussa 20.11. jutussa intoilin McCarthyn romaanista Tie. Juuri nyt on kesken Sami Parkkisen Tulva, Niccolo Ammanitin Taivaan ja maan väliltä ja Munoz Molinan Sefarad… Hasso Krullin runoteos Meter ja Demeter odottaa vielä vuoroaan.

  Hmmm… pitäisiköhän kesällä funtsia ”kaikkien aikojen” listaa. Sen ykköspaikkaa pitää edelleen Dorén kuvaraamattu. Ensimmäistä kertaa siihen tutustuessani en osannut vielä lukea. Juuri siksi kuvat kykenivät tekemään niin lähtemättömän vaikutuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

VASTAA LASKUTOIMITUKSEEN KOMMENTOIDAKSESI!